365 dagen

Lieve Floris,
Een jaar geleden gebeurde het onvoorstelbare. Kwam de leegte en de pijn genadeloos wreed ons leven binnen stormen. Ik kan het niet bevatten. Niet dat dat toen gebeurd is, maar ook niet dat papa en ik hier vanavond nog zitten. Een jaar vol diepe, diepe rouw hebben we doorstaan. Het voelt als tevergeefs tegen de harde wind in fietsen, terwijl het ook nog regent en hagelt en je band half zacht is. Het voelt als paniekerig tegen de stroom in zwemmen, terwijl de golven huizenhoog je overspoelen en de stroming je alsmaar verder meesleurt in de diepe donkere zee. En op sommige dagen zou ik op willen geven. Zou ik mijn fiets aan de kant willen gooien en gewoon willen blijven zitten waar ik zit. Zou ik de wind en de hagel mij willen laten doorweken. Op sommige dagen wil ik mijn spieren ontspannen en het water me mee laten nemen tot waar ik niet meer voelen kan. Wil ik dat de golven me de diepte in jagen en me nooit meer boven laten komen. Op sommige dagen zie ik niets anders meer dan dat.
Maar tot mijn eigen verbazing zijn er ook die andere dagen. Die dagen dat het even wat lichter wordt. Dat de zon voorzichtig weer binnenkomt en mijn hart een klein beetje warmte geeft. Die dagen dat ik naar jouw mooie papa kijk, die huilt en mist maar dapper doorgaat. Dan voel ik liefde in de puurste vorm. Dan voel ik; voor hem wil ik het doen.
En dan zijn er nog die dagen dat ik zelf helemaal niets hoef te doen. Die dagen dat ik eigenlijk op het niveau van fietsen-in-de-wind zit, maar waar mijn beste vriendin me laat zien dat ik ook bij haar achterop kan springen. Gewoon door samen taartjes te eten in ons inmiddels dierbare restaurantje in de stad. Dat ik daar alles mag vertellen wat me dwars zit. Dat ik mijn pijn, mijn klagen en mijn diepe, diepe zuchten bij haar neer kan leggen. Dat ik dan even zelf niet hoef te knokken maar dat zij dat voor me doet.
Soms zijn er van die dagen dat ik verrast wordt door de mooie woorden van een vriend. Die puur en kwetsbaar maar ‘gewoon’ zegt wat hij voelt. Die me meer helpt dan hij ooit voor mogelijk had gehouden door alleen maar jouw naam te noemen. Dan reikt hij mij een reddingsboei in de woeste zee van ellende. Dan grijp ik me vast en laat ik me door hem weer op het vaste, veilige land trekken.
Soms zijn er van die dagen dat ik voel dat mijn woede, mijn verdriet en mijn pijn een plek heeft bij de mensen die ik liefheb. Dat ik alles mag voelen en alles kan delen.

Precies daarom is vandaag een dag van twee gezichten.
Een jaar geleden gebeurde wat nooit gebeuren mocht.
Het afgelopen jaar waren we bang, moedeloos, verdrietig, eenzaam.
Het afgelopen jaar waren we klein, kwetsbaar en alleen.
Maar we vonden ook troost en kracht en diepe, diepe liefde.
Bij de mensen om ons heen. Bij elkaar. Bij de herinnering aan onze mooie, lieve Floris.

Een jaar geleden gebeurde het onvoorstelbare.
Ik kan het niet bevatten.
Lieve, lieve Floris… was je maar hier, bij mij.

3 gedachten over “365 dagen”

 1. Lieve Everline en Claes-Maarten,
  Het intens gevoel van geluk en verdriet, zo door elkaar….Floris, mannetje van jullie twee, Floris die jullie papa en mama heeft gemaakt. Dit zal altijd blijven. Weet dat we heel vaak aan jullie denken….een dikke knuffel uit het gareel💙💙

  Like

 2. Denk heel vaak aan jullie zoals ook dit weekend waarin voor jullie de herinnering aan Floris en alles wat er met hem is gebeurd weer zo als herbeleving gevoeld zal worden. Een lieve groet Rob en Marja🌹

  Like

 3. Lieve Everline en Claes-Maarten,
  Een jaar geleden is het meest ondenkbare jullie overkomen. Wat is er toch veel van jullie gevraagd dit jaar. Zo ontzettend moeilijk, zo intens verdrietig.
  Ik denk vaak aan Floris en aan jullie en de afgelopen dagen zullen extra moeilijk zijn geweest.
  Lieve groetjes Silvia.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s