Kon ik maar

Lieve, lieve, liefste Floris,

Papa en mama hebben een kast gekocht. Een mooie, grote kast. Achter de glazen deurtjes hebben we jouw spulletjes gezet. Je nachtlampje staat er en je mooiste foto. Je treintje met je naam staat er, en je bad speeltje van Nemo. Je lievelingsbroek ligt er, waarin je zo fijn kon trappelen, en het mutsje dat je op had toen je net geboren was. Maar ook het condoleance register en de liturgie met liedjes voor je afscheidsdienst. En ook het pyjamabroekje waar het jasje van mist. Omdat de dokter die kapot geknipt heeft toen ze je aan het infuus wilden leggen.
Het is een mooie kast geworden, vol van herinneringen aan jou. Fijne en moeilijke herinneringen. Maar het allermoeilijkst vindt mama dat er nooit meer iets bij komt. Het allermoeilijkst vindt mama dat we die kast überhaupt hebben moeten kopen. Jou lievelingsbroekje wordt je nooit te klein. Op je speelgoed raak je nooit meer uitgekeken. Het boekje van Hazeltje lezen we nooit meer aan je voor. Het staat daar in de kast. En daar blijft het voor altijd staan.
Op de bovenste plank van de kast wilden papa en mama de kaarten neerleggen die we in het afgelopen jaar voor jou gekregen hebben. Mama is beneden op de bank gaan zitten en ik heb ze stuk voor stuk gelezen. Op dit moment zit ik, met dikke tranen in mijn ogen, tussen alle honderden kaarten die we hebben gehad. Ik lees de lieve woorden, ik laat alle kaarten door mijn handen gaan. Er komt een diep, intens verlangen in me op. Kon ik je nog maar heel even knuffelen. Kon ik maar troost zoeken in jou lieve, kleine armen. De kaarten maken me verdrietig. Omdat ik het ben die ze nodig heeft. Omdat ze aan mij en aan papa geschreven zijn. Omdat ik iedere keer weer lees wat er echt in ons leven gebeurd is. Veel sterkte met het verlies van jullie zoon. Veel kracht gewenst bij het verwerken van dit ongelofelijke verlies. Gecondoleerd met lieve, kleine Floris. Het is echt waar. Het gaat over jou. Het gaat over papa en over mij. Dit verdriet is óns overkomen. Kon ik maar… Kon ik nog maar heel even met je door de kamer dansen. Kon ik nog maar even voor je zingen en je warme handjes tegen mijn gezicht aan voelen. Kon ik je nog maar mijn liefde geven die nog lang niet op was. Kon ik je nog maar zeggen hoeveel ik van je hou…….

5 gedachten over “Kon ik maar”

 1. Kon ik maar een beetje van jullie verdriet overnemen. Niet omdat ik denk dat ik het zou kunnen, zelfs een stukje van jullie gemis zou mij lam slaan, maar omdat het oneerlijk voelt als ik naar onze twee kindjes kijk.
  Door je blog besef ik me hoe kwetsbaar onze kinderen, het leven is en dat we moeten koesteren wat we hebben.

  Je hebt er geen moer aan en je krijgt er je prachtig mooie en geliefde mannetje niet mee terug maar weet dat ik vaak aan jullie moet denken terwijl ik jullie niet eens ken.

  Like

 2. Dag Everline, ik las jouw stuk op ‘ik mis je’. Ik kreeg er een brok van in mijn keel. En ook van jouw blog. Ik wilde hier graag een reactie schrijven maar weet ook niet echt wat precies. Heel veel sterkte toegewenst.

  Like

 3. Lieve Everline, ik werd via via op jouw blog over jullie lieve Floris gewezen. Heel herkenbaar. Mijn kleine Willem is op 7 oktober 2017 overleden, ook aan de gevolgen van een volvulus. Hij was pas 3.5 week oud. Ik schrijf ook voor hem, maar dan in een boekje. Ik wil je heel erg veel sterkte en kracht wensen. Liefs, Rosalie

  Like

 4. Wat een onzettend lieve papa en mama zijn jullie voor Floris. Wat schrijven jullie liefdevol over hem en wat moet hij het heerlijk gehad hebben bij jullie. Intens verdrietig dat jullie kleine lieve Floris maar zo kort bij jullie heeft mogen zijn. Ik ken jullie niet maar kwam toevallig op deze blog en ben geraakt door de liefde die uit jullie blog spreekt. Heel veel kracht en liefde wens ik jullie toe

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s