Weer terug bij af.

Lieve Floris,

Vandaag wil mama overslaan.
Vandaag wil mama in bed blijven liggen en de dag voorbij laten gaan.
Vandaag wil mama niet bestaan.
Maar vandaag moet ik wel bestaan. Vandaag moet ik de hele dag doorkomen in het besef dat het Moederdag is, maar voor mij niet. Moeder zijn zonder jou hier in mijn armen, maakt dat deze dag als een klap in mijn gezicht voelt. De stilte in huis is vandaag nog luider, jouw afwezigheid voel ik iedere minuut.
Mijn verdriet en mijn tranen worden afgewisseld door een stuurse vastberadenheid om me vandaag juist niet zo rot te voelen. Want vandaag wil ik, hoe pijnlijk anders het nu ook voelt, vieren dat ik jou moeder ben. Vandaag wil ik me trots herinneren hoe mooi je was. Hoe fijn het was samen. Vandaag wil ik denken aan de mooie momenten. Aan hoe je ’s ochtends om 5 uur vol energie wakker werd, en in je donkere kamer mooie geluidjes begon te maken. Hoe je smakkende kusjes gaf en hoe breed je lachte als ik je rolgordijn omhoog liet gaan en de zonnestralen je goedemorgen zeiden. Vandaag wil ik denken aan de boekjes die we samen lazen, aan hoe je vol interesse naar de mooie bladzijden keek. Hoe je genoot van mama’s stem die alleen voor jou klonk.
Ik wil denken aan de momenten dat je het uitgilde van plezier als ik op je buik kriebelde. Ik wil denken aan hoe knap het van je was dat je de capuchon van je vest zelf weer omhoog kreeg toen hij voor je ogen was gezakt.
Ik wil denken aan hoe grappig het was toen jij je speelgoed vlinder op je gezicht legde en met een ander speeltje verder ging spelen. Aan hoe je dat hele tijden vol kon houden en aan hoe je de mooiste geluidjes maakte als je zo in de box lag.

Vandaag wil ik beseffen dat ik wel moeder bén, ook al is dat nu niet zichtbaar.
Maar ook de mooie herinneringen laten me met een leeg gevoel achter.
Het had zo anders moeten zijn, maar vandaag ben ik weer terug bij af.
Ik voel je kleine broertje schoppen. Ik zie mijn buik bewegen als hij zijn voetje ergens neerzet. Twee jaar geleden zat ik hier ook zo. Met een dikke buik in een stil huis.
Er was nog geen kindje dat door de kamer stapte of lief aan tafel zat te kleuren. Er was nog geen kindje dat aandacht vroeg en verzorgd moest worden. Er was nog geen kindje… en nu is er weer geen kindje. Wat mis ik je vandaag Floris. Wat mis ik je ongelofelijk erg.

Na mijn zoveelste zee van tranen van vandaag kijk ik weer vastbesloten naar je foto’s aan de muur. Nee. Vandaag wil ik niet huilen. Vandaag wil ik trots zijn op mijn kinderen. Op wie jij bent geweest en op wie je broertje worden zal.
Maar ook als ik daar aan denk stromen de tranen over mijn gezicht. Het was zo ongelofelijk fijn om jou moeder te zijn Floris. Het was zo fijn.
Ik denk weer aan al die mooie herinneringen. Aan hoe we jou in bad deden en hoe je al het water uit het badje trappelde. Aan hoe je zelf vooroverboog als we jou hapjes gaven. Aan hoe je geduldig op je aankleedkussen lag te zingen terwijl mama je broek verschoonde. Aan hoe je in mijn armen lag en heerlijk, rustig dronk. Maar het meest denk ik aan al die keren dat we samen in het grote bed bleven liggen. Hoe we naast elkaar in onze warme pyjama’s naar elkaar lagen te kijken.
Hoe je mijn haren vastpakte en je vinger in mijn oog prikte.
Hoe je naar het plafond staarde en heel hard oooohh riep.
Hoe je naar me toe rolde en je gezichtje in mijn nek verstopte.
Ik denk aan hoe we samen de tijd voorbij lieten gaan alsof er geen wereld bestond.
Jij en ik in het grote bed.
Daar wil ik aan denken vandaag. Dat wil ik voelen in mijn hart.
In mijn hart dat overloopt van liefde en trots. Iedere dag, maar vandaag een beetje meer.
Ik hou van je Floris. Tot de maan en weer helemaal terug.
Lieve Floris en ik

Een gedachte over “Weer terug bij af.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s