Stilte

Lieve, liefste Floris,

Het lijkt wel of er steeds minder woorden over blijven. Alsof er steeds minder te zeggen is.
Wat valt er ook nog te zeggen, na meer dan een jaar vol verdriet en pijn? Alles is al zo vaak uitgesproken. Alles is al zo vaak benoemd.
Het doet pijn. Het doet zo ontzettend veel pijn.
Mijn woorden zijn weg, maar het gemis is nog steeds op volle sterkte aanwezig.
Zomaar, zonder duidelijke reden val ik regelmatig in die diepe ellendige put van verlies en pijn. Ik huil mijn tranen, maar de enige woorden die van mijn lippen komen zijn; ik mis hem zo. Ik mis je zo Floris, ik mis je zo ongelofelijk veel. Voor de diepe radeloosheid van binnen vind ik geen woorden meer. Ze zijn op. Mijn hart is leeg.
Welke woorden zou ik ook kunnen gebruiken, om uit te leggen wat ik voel? Er is geen woord dat duidelijk kan maken welke chaos en leegte, en wat voor diepe ellende er in mij heerst. Daarom blijf ik stil, en blijf ik steken bij die woorden die zo overduidelijk waar zijn; ik mis hem zo. Als ik ze uitspreek voel ik de stekende pijn, die zoveel meer behelst dan die vier kleine woordjes. Dan voel ik radeloze paniek, dan wil ik gillen en schreeuwen en tegen alles en iedereen aan schoppen. Dan wil ik de hele wereld vertellen dat het niet eerlijk is. Waarom moest míjn kind dood gaan? Waarom moeten wij dit grote verdriet dragen? Jij bent er niet meer. Nooit meer. En in die afwezigheid ben je er juist altijd bij. Voor de impact van die twee woorden, nooit meer, kan ik geen woorden vinden. Alles is al zo vaak gezegd. Maar met geen enkel woord kan ik duidelijk maken wat ik voel. Dus huil ik mijn stille tranen, en zeg ik niets dan dat wat iedereen wel bedenken kan. Ik mis hem. Ik mis hem. Ik mis hem zo.
Ik mis je zó Floris. Ik mis je zo ongelofelijk veel.

3 gedachten over “Stilte”

  1. Wat kun jij het goed verwoorden!
    Ik voel enorm met je mee, alles is gezegd en er komt nikt meer bij, maar het vreselijke gemis blijft en doet ontzettend pijn.

    Like

  2. Heel herkenbaar en het gaat nooit over. Ons dochtertje stierf toen ze anderhalf was, het gemis blijft echt altijd, vooral op momenten waarop je het niet verwacht. Tegelijkertijd zou je niet anders willen,je kinderen zijn het zo waard om over te ‘rouwen’.
    Liefs

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s