Floris Levi Jan 05-08-16 – 22-01-17

Jij maakte mij moeder, jouw moeder zal ik voor altijd zijn.

Floris_05

Ik heb ooit ergens gelezen dat een moeder sterft wanneer haar kind doodgaat. Zo voelt het ook. Zo voelt het echt. Een deel van mij ligt begraven bij jouw lichaam. Een deel van mij is weg sinds de dag dat jij ging. En ondanks dat mensen mij vaak blijven vragen of ik ‘inmiddels weer de oude ben’, de oude word ik nooit meer. Ik ben niet meer wie ik was, die versie van mij is verleden tijd.
Ik heb ook ooit ergens gelezen dat mensen in rouw zijn als een gebroken vaas. Op de dag dat jij stierf viel ik in duizend stukjes kapot. Lang heeft het gevoeld alsof ik sinds die dag alleen nog maar losse stukjes was. Losse stukjes van een vaas die ooit voor mensen mooi was, of waardevol of…
Ik voelde mij niets.
Het afgelopen halfjaar ben ik langzaam de lijm tussen de gebrokenheid gaan zien. Ik zal nooit meer een gave vaas zijn, maar er zit een schoonheid in de breuken van het leven, in de krassen op mijn ziel. De lijm, dat zijn de vriendschappen die bestand bleken tegen al deze leegte. Dat is de Liefde met een dikke, vette hoofdletter die overeind is gebleven. Dat is het huwelijk dat volbrengt wat aan het begin beloofd is: ik zal er zijn in voor- én tegenspoed. De lijm, dat is jouw broertje, die mij voor de tweede keer moeder maakte. Die mij leert dat er geluk zit in de kleinste dingen. De lijm, dat zijn ook de harde lessen die ik geleerd heb over het leven. Over vriendschappen die waardeloos blijken, over niet kunnen bouwen op, over mijn wereld die stil kwam te staan en de wereld die alsmaar doorging. Het zijn de rauwe, pijnlijke momenten die mijn realiteit aan me opdringen. Dat mijn kind voor altijd dood is. Dat de moeder in mij met hem stierf. Sinds die dag ben ik nooit meer dezelfde. Ik ben gebroken en gelijmd, maar nooit meer heel.

Lieve Floris, ik hou van jou tot de maan en weer terug! ♡

2 gedachten over “Floris Levi Jan 05-08-16 – 22-01-17”

  1. Lieve Everline, Klaas Maarten en David,

    Veel sterkte deze dag vol herinneringen aan jullie Floris.

    Lieve groet, Rob en Marja van de Linde

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s