Kintsugi

Vandaag sloot ik – voor de tweede keer – een traject af bij de psycholoog. In het afgelopen half jaar leerde zij mij de schoonheid van het leven weer te zien én hielp ze mij om in de ravage van mijn wereld de dingen te herkennen die wél overeind waren gebleven. De liefde van Claes Maarten die ik dwars door mijn dikke depressie heen voelde. De onvoorwaardelijke toewijding die hij alsmaar gaf aan zijn gezin. De vriendinnen die naast mij bleven lopen, ook al was ik boos op heel de wereld en kon niemand, met geen enkel woord of gebaar, mij de troost bieden waar ik zo naar verlangde.
De schoonheid in de mensen om mij heen, maar ook de schoonheid in mijzelf. Ze leerde mij accepteren dat ik na de dood van Floris mijzelf verloren was. Dat er ná 22 januari 2017 niets meer over was van de vrouw die ik een dag eerder nog geweest was. Ze leerde mij de kracht en de puurheid van mijn eigen zijn te zien en te gaan waarderen. Ik ben niet meer wie ik was, maar ik ben een prachtig mens geworden ondanks al het verdriet dat in mijn leven is.

Vandaag sloot ik af. Reed ik voor de laatste keer die mooie route naar Hoenderloo door de bossen en langs de uitgestrekte weilanden. De natuur waar ik weer van leerde genieten. De schoonheid van de wereld die meer dan eens bij mij binnenkwam als ik na een sessie terugreed naar huis. Vooral doordat het er ‘gewoon’ altijd was, ondanks welke moeilijke dingen er ook gezegd waren in de minuten daarvoor. Ondanks welke pijn ook die mijn ziel in bleef knallen. Ondanks welke ramp er zich ook in mijn leven had afgespeeld. De natuur bleef onveranderd mooi. In zijn eenvoud en zijn kracht.
Vandaag sloot ik af. Ik gaf haar een boek over Kintsugi, de kunst van de gebrokenheid, omdat ook zij de gouden lijm is die van mijn kapot gevallen porselein een heel waardevol en prachtig kunstwerk heeft gemaakt.
Met een leeg gevoel reed ik terug naar huis.
Hier mocht ik stapje voor stapje mijzelf opnieuw uitvinden.
Ik ben er weer, ik heb haar niet meer nodig.
Dat is heel erg mooi, maar het doet ook een beetje pijn.

2 gedachten over “Kintsugi”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s